Jaki miód Manuka wybrać?

Jaki miód Manuka wybrać?

Na rynku istnieje wiele różnych miodów Manuka różniących się producentem, zawartością MGO oraz pojemnością. Który wybrać? Który będzie najbardziej odpowiedni?

Najważniejszym parametrem każdego miodu Manuka jest zawartość Methyloglyoxalu (potocznie przyjęło się określać, że im więcej MGO tym miód jest „mocniejszy”). Najpopularniejsze na rynku są:

„Najsłabszy” z ww. miodów to MGO 30+ ponieważ w 1kg zawiera on tylko 30 mg Methyloglyoxalu dla porównania najmocniejszy z wymienionych zawiera go ok 18 razy więcej. Nie zaleca się stosowania miodów mocniejszych niż 550+, ponieważ nie ma technologicznej możliwości aby uzyskać miód o większej zawartości MGO niż 550 mg / kg bez jego przegrzania.

Jeden z największych autorytetów w dziedzinie miodów Manuka niemiecki profesor Thomas Henle zaleca aby spożywać miody manuka z zawartością nie mniejszą niż 100mg / kg.

Osoby systematycznie spożywające miód manuka często uzależniają jego moc od pory roku:

  • w okresie wiosenno-letnim używają miodów MGO 100+ i MGO 250+,
  • w okresie jesienno-zimowym używają miodów MGO 400+ i MGO 550+.

Miód manuka 550+ jest też często stosowany przy przeziębieniach, ponieważ najszybciej łagodzi ból gardła.

 

 

 

About the Author

admin administrator